top of page

Hoe maak je riso print animaties

Hallo allemaal! Ik heb onlangs een riso-animatie gemaakt. Ik denk dat riso een hele interessante manier is om animatie te maken, omdat het veel langer duurt dan normale animatie. Tegenwoordig zijn veel processen in de kunst erop gericht om snel en efficiënt te zijn, maar drukmethoden nemen dat allemaal weg. De focus ligt op die manier veel meer op het proces en maakt het mogelijk om gelukkige kleine foutjes te maken. Ik denk dat de focus op het maken van iets handgemaakt, heel belangrijk is. Riso animatie heeft een paar extra stappen nodig om die echt mooie, echt korrelige riso-textuur te krijgen. Ik heb geprobeerd het digitaal na te maken, maar het is super moeilijk om de textuur te laten bewegen zoals het beweegt wanneer je het daadwerkelijk afdrukt. Het is waarschijnlijk niet de meest economische of efficiënte methode, maar het is wel erg leuk.


Stap één voor het maken van een riso print animatie, is weten hoe je moet animeren. Ik heb de tomaat eerst ontworpen met vector vormen en vervolgens geanimeerd met keyframes in After Effects. Ik heb het gemaakt met vectorvormen, want dat is hoe ik het meeste van mijn werk maak. Maar elke vorm van frame-voor-frame-animatie werkt! Als je weet hoe je moet animeren, weet je hoe je deze stap moet uitvoeren!


Ik moest wel nog een extra stap te doen om de keyframe-animatie frame voor frame te maken, zodat ik alle frames kon afdrukken. Dus ik exporteerde de animatie als een frame voor frame gif. Er is een After Effects-instelling genaamd "JPEG-reeks", waarmee je je animatie frame voor frame kunt exporteren.


a photoshop screenshot showing how i make riso animations

Dus na dat alles heb je nu een heleboel afbeeldingen, veel te veel om af te drukken! Dus ik ga naar de bestandsmap en verwijder rond elke 2e of 3e afbeelding, totdat er ongeveer 25-30 frames over zijn (afhankelijk van je afbeelding). Deze afbeeldingen upload ik naar Photoshop door naar  'file -> scripts -> load to stack' te gaan.

En plaats dan gewoon al je lagen op volgorde van elkaar, wat een hoop vervelend handmatig sleepwerk is. Wat helpt is het aanmaken van een lay-out in Photoshop (ga naar view -> guide -> new guide layout. Zet de margins en gutter op 0 en kies hoeveel rijen je wilt). Bewaar deze lay-out ook weer voor later!




Je kunt deze stappen waarschijnlijk overslaan als je de animatie vanaf het begin frame voor frame ontwerpt, maar ik hou echt van de extra bounce- en transparantie-effecten die After Effects me geeft. Het geeft me gewoon wat meer controle en een direct voorbeeld van hoe mijn animatie eruit zal zien. Maar als je een pro bent in frame by frame animatie, ga ervoor!

Na de laatste stap heb je het bestand dat je kunt printen. Vanaf dit punt moet je weten hoe je met een riso printer moet werken en hoe je kleurkanalen kunt scheiden in Photoshop. Ik zal daar ook een hele blogpost aan kunnen wijden, aangezien het veel technisch gepraat is. Maar als je weet hoe je moet riso printen: verdeel je bestand in zoveel kleuren als je wilt en ga ze printen. Als je je lagen hebt afgedrukt, houd je dit over:



Zie je waar het heen gaat? Nu alleen nog maar weer in elkaar zetten! Het is echt een heel proces van het afbreken van een ​​animatie en het daarna weer opbouwen ervan. Ik zet het weer in de Photoshop lay-out die ik eerder heb gemaakt, al kan het zijn dat in verband met het printen en scannen het nu niet helemaaaal meer past. Zo niet, dan moet je handmatig de frames nog centreren in de vakken van je lay-out, door ze uit te knippen en te schuiven. Maar als het wel past, ziet een print er ongeveer uit zoals hieronder (even een andere print voor referentie, ik heb deze blogpost aangepast):


Pak nu de slice tool erbij. Deze kan je vinden in de Photoshop sidebar (als je 'm niet ziet, even met de rechtermuisknop op klikken). Klik met de slice tool geselecteerd op de balk 'Slice From Guides' die je bovenaan ziet. Hij maakt nu automatisch slices aan op basis van de eerdere lay-out die je hebt gemaakt.

Ga nu naar file -> export -> save for web (legacy). Hiermee sla je afbeeldingen op voor 'het web' maar kan je ook al je slices apart exporteren. Kies een duidelijke map en exporteer je afbeeldingen. Hij maakt automatisch een sequence aan.

Nu kan je weer de riso print animatie in elkaar zetten! Dit kan in zowel Photoshop als in After effects of een ander edit programma. Ik doe dit in Photoshop en maak daar een gelaagde tijdlijn. Je kan heel makkelijk al je afbeeldingen weer in een bestand zetten door, net zoals eerder, te gaan naar  'file -> scripts -> load to stack'. Laad al deze afbeeldingen in je timeline. Zorg ervoor dat je de timeline zet op 'frame animation' en ga naar 'make frames from layers.' Zo staan al je lagen direct in je tijdline. De laatste stap is nog een beetje handmatig schuiven, zodat de lagen perfect op elkaar staan.




Het is dus vooral veel werk voor een klein resultaat. Ik vind het superleuk om het resultaat te zien en een leuke manier om de riso printer in een nieuwe techniek in te zetten. Door deze zeer handmatige manieren te gebruiken om een ​​animatie te maken, komt een animatie echt tot leven. Je kunt ook linodruk gebruiken om te animeren, zoals een vriendin van mij deed, of etsen! Belangrijke opmerking: als je doorgaat met het maken van riso print animaties, kijk of je het je eigen kunt maken! Er zijn ook andere mensen die deze techniek gebruiken, dus probeer een beetje te onderzoeken wat er mogelijk is. Als je niet weet hoe je moet riso printen, is het superleuk om te doen en heel gemakkelijk. Ik raad het aan. Als je deze kleine handleiding voor coole animaties gebruikt, abonneer je dan op mijn blog :) Ik zal hier binnenkort nog veel meer dingen posten, ook over het starten van je eigen freelance bedrijf, illustraties, workshops, prijzen en vooral over riso printen.

Commenti


bottom of page